Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) diyor ki.
DSÖ doğumdan sonraki ilk altı ay boyunca bebeğin sadece anne sütüyle beslenmesini kuvvetle öneriyor. Altıncı ayda diğer besinlere başlanmalı. Emzirmeye 2 yıl, hatta daha fazla devam edilebilir. Ek olarak:
- Emzirmeye doğumdan sonraki ilk saat içinde başlanmalı
- Bebek gece ve gündüz acıktığı zaman emzirilmeli
- Biberon veya emzik tercih edilmemeli
1. Emzirmenin bebeğe yararları
Anne sütü yenidoğanlar ve daha büyük bebekler için ideal bir besindir. Bebeklere sağlıklı gelişme için ihtiyaç duydukları besin maddelerini sağlar. Güvenlidir ve bebekleri sık rastlanan ishal ve zatürre gibi çocukluk hastalıklarından koruyan maddeleri (antikor) içerir. İshal ve zatürre, tüm dünyada çocuk ölümüne en sık neden olan hastalıklardır. Anne sütü aynı zamanda kolay ve ucuz bir besleme yöntemidir ve bebeğin sağlıklı büyümesine yardımcı olur
2. Emzirmenin anneye yararları
Emzirmek anne için de yararlıdır. Çoğunlukla adet görülmesini engellediği için doğal bir doğum kontrol yöntemi olarak da kabul edilebilir. Ancak %100 etkili olmadığını da unutmamak gerekir. Daha ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek olan meme ve yumurtalık kanseri riskini azaltır, annenin doğumdan önceki kilosuna dönmesini hızlandırır ve şişmanlık sıklığını azaltır.
3. Çocuklar için sağladığı uzun vadeli yararlar
Anne sütü çocuğun yaşam boyu sağlıklı olmasına katkıda bulunur. Bebekken annesi tarafından emzirilen yetişkinlerde yüksek tansiyon ve kolesterol, şişmanlık ve tip 2 diyabet sıklığı azalmaktadır. Zeka testlerinde de daha yüksek puanlar aldıkları gösterilmiştir.
4. Neden bebek maması tercih edilmiyor?
Bebek mamalarında anne sütünde bulunan koruyucu maddeler (antikorlar) bulunmaz, üstelik mamayı hazırlamak için temiz su kullanılmazsa suyla bulaşan hastalıklara yakalanma riski de artar. Kutudaki mamayı daha uzun süre kullanabilmek için fazla su katılırsa bebeğin yetersiz beslenmesi (malnütrisyon) söz konusu olabilir. Ek olarak, sık sık emzirmek anne sütünü artırdığı için mamadan tekrar anne sütüne geçmek istenirse süt üretimi azalacağından tekrar emzirmek mümkün olmayacaktır.
5. Annenin desteklenmesi çok önemlidir
Emzirmek, öğrenilmesi gereken bir işlemdir ve emzirmeye başlarken birçok kadın zorluk yaşar. Meme ucunda ağrı ve bebeği doyuracak yeterli sütünün olmaması endişesine sık rastlanır. Ebe, hemşire ve doktorlar bebeğin nasıl emzirileceği konusunda yardımcı olur ve eğitim verebilirler.
6. Çalışan anne bebeğini nasıl emzirebilir?
DSÖ doğumdan sonra annenin en az 16 hafta çalışmaması, dinlenmesi ve bebeğini emzirmesi gerektiğini bildirmektedir. İşe geri dönen anneler zaman yetersizliği, emzirecek yer bulunmaması ya da işyerinde sütünü saklayabileceği bir dolap olmaması nedeniyle çoğunlukla 6 aylık emzirme süresini tamamlayamamaktadır. Anneler için işyerinde güvenli, temiz ve bu iş için ayrılmış bir yer olmalıdır.
7. Bir sonraki adım: Yeni gıdalara geçme zamanı
6 aylık bebeğin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için, emzirmeye devam ederken ek gıdalara başlanmalıdır. Bebeğin yiyecekleri ailenin yediklerinden hazırlanabilir. DSÖ bu konuda şu uyarılarda bulunuyor:
- Ek gıdalara başlanınca anne sütü azaltılmamalıdır;
- Ek gıdalar biberonla değil kaşıkla veya bebek bardağıyla verilmelidir;
- Gıdalar temiz, güvenli ve yerel olmalıdır;
- Küçük çocukların katı gıdalara alışmasının çok zaman aldığı unutulmamalıdır.