Sağlıklı Yarınlara

Son Yazılar

Daha fazla yükle

Magnezyum’un Önemi

Magnezyum, insan vücudu için hayati önem taşıyan 11 mineralden biri olup, enerji gerektiren tüm metabolik olayların yürütülmesinde başrolü oynamaktadır.Vücudumuz için gereken magnezyumu günlük diyetimiz ve içtiğimiz su ile almamız gerekir. Ancak tarımda hormon kullanımının yaygınlaşması, doğal kaynak sularının tercih edilememesi ve fastfood tarzı yiyeceklerin tüketiminin artması nedeni ile aldığımız magnezyum miktarı günlük ihtiyacımızı karşılamakta yetersiz kalabilmektedir.

Yetişkin bir kişinin günlük magnezyum ihtiyacı Dünya Sağlık Teşkilatı”na göre 300 mg. dır. Ancak özellikle sigara ve alkol tüketimi, yoğun zihinsel faaliyetler, fiziksel ve mental stres durumlarında ve magnezyumun atılmasına neden olan ilaçların kullanımında magnezyum gereksinimi artmaktadır.

Ayrıca hamile kadınlar ve emziren annelerde, magnezyum ihtiyacı iki katına kadar çıkabilmektedir.

Yeterli seviyede magnezyum alınmadığında kaslarda gerilmeler ve kramplar, sersemleme, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, yorgunluk hissi, kadınlarda ağrılı adet, ellerde iğnelenme hissi, uyuşukluk, migren, gerilim tipi baş ağrısı, bulantı, kusma ve çarpıntı gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Kadınlarda, adet dönemi başlangıcında ve devamında alınan magnezyum takviyesi adet sancılarını azaltır. Ayrıca hamileler ve emziren kadınların çoğunlukla beslenme yoluyla kapatılamayan bir magnezyum ihtiyacı vardır. Hamileliğin sorunsuz geçmesi ve çocuğun sağlıklı gelişmesi için annenin yeterli miktarda magnezyum alması çok önemlidir. Bununla birilikte kabızlık şikayetini giderir.

Yaşlılarda magnezyum alımında azalma ve atılımda artış görülebilir. Yaşlılığa eşlik eden hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıklar kişilerin yaptıkları diyetle birlikte daha az magnezyum almalarına yol açmaktadır. Bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar ise vücuttan daha fazla magnezyum atılımına yol açmaktadır. Yine yaş ilerledikçe ortaya çıkan kemik erimesi (osteoporoz) riski dışarıdan magnezyum takviyesi ihtiyacını doğurur. Kas iskelet sistemi ağrılarının giderilmesinde olumlu katkılar sağlar.

Sporcular, spor faaliyetleri sırasında kas etkinliğinin artışına bağlı olarak magnezyum tüketimi artar. Öte yandan fazla terleme yoluyla da çok fazla magnezyum kaybettikleri için krampların oluşmasını önlemek ve performanslarını arttırmak üzere sporcuların magnezyum kaybını dengelemesi gerekmektedir.

Diyabetikler sık idrara çıktıklarından magnezyum kaybı da fazladır. Bu kişilerin düşük kalorili beslenmeleri gerektiğinden artan magnezyum ihtiyacı da çoğu zaman karşılanamaz. Çarpıntı, titreme ve halsizliği önlemek üzere magnezyum takviyesi gerekmektedir.